Hur välja arkitekt i Stockholm?


Planerar du för en större ombyggnad av din villa/lägenhet eller har planer på att bygga nytt så kan du behöva anlita en arkitekt. Vi hjälper dig hitta arkitekter i Stockholmsområdet som passar in på dina önskemål.

Varför anlita en arkitekt?
Om du skall bygga ett eget hus eller göra en större renovering av en befintlig bostad är det alltid klokt att ta kontakt med en arkitekt.

En arkitekt är en person som har en akademisk examen i arkitektur, vanligen från Chalmers tekniska högskola eller KTH. En arkitekts uppgift är att utifrån din beskrivning och uppfattning av hur du vill ha ditt hus/hem ta fram en planlösning (ritning) som byggbolaget kan utgå ifrån när de skall bygga dina nya hus eller renovera ditt befintliga.

Många mindre arkitektkontor åtar sig planlösningar även för mindre utbyggnader. Du behöver alltså inte bygga ett helt nytt hus för att vända dig till en arkitekt utan det finns kontor som åtar sig även design och ritningar av mindre utbyggnader och rum (så kallade inredningsarkitekter).

Många arkitektfirmor kan även hjälpa dig med att fylla i ansökan om bygglov. Det innebär mindre pappersarbete och mindre regler för dig att sätta dig in i.

En duktig arkitekt tar hänsyn till dina önskemål och kan anspassa materialval i väggar och tak utifrån om du tex vill ha ett extra energieffektiv hus. Arkitekten har möjlighet att i sin ritning styra över vilka byggnadsmaterial som skall användas vid konstruktionen av huset och kan därmed i stor utsträckning påverka hur miljövänligt och energieffektivt huset blir.

Ytterligare ett skäl för att anlita en arkitekt är att, utifall att du bygger ett nytt hus för första gången och har anlitat en byggnadsentreprenör som utför själva bygget, så kan arkitekten genom platsbesök säkerställa sig själv och dig om att uppförandet av huset sker enligt den ursprunliga ritningen.

Ett måste för att få lov att bygga ett hus i Stockholm eller genomföra en utbyggnad av ett befintligt hus är att du bygglov.Bygglov Stockholm | Allt du behöver veta om bygglov

Att du ansökt och beviljats bygglov är ett absolut krav för att få bygga ett hus eller genomföra en tillbyggnad på en befintlig villa. Ett bygglov är kort och gott ett tillstånd som beviljar uppförandet av ett nytt hus eller en utbyggnad av din villa.

För att ansöka om bygglov behöver du vända dig till byggnadsnämden i Stockholm. Den arkitekt som du anlitar för din planritning kan vanligen hjälpa dig att fylla i din bygglovsansökan.

När du ansöker om bygglov hos byggnadsnämden blir du tilldelad en handläggare. Handläggaren kontrollerar först att ansökan är korrekt ifylld och granskar sedan om bygglovet skall beviljas eller avslås. Processen tar vanligen inte mer än 10 veckor. Du får inte påbörja byggnationen innan du fått ett skriftligt startbesked från din handläggare.

Du måste räkna med att handläggaren besöker bygget när projektet väl är igång för att kontrollera att bygget följer planritningen.Arkitektkontor i Stockholm

I Stockholm finns cirka 140 registrerade firmor som har arkitekter anställda. För dig som vill göra valet enkelt har vi tagit fram en lista på vad vi anser vara bland Stockholms bättre arkitektkontor.

Har du bestämt dig för att anlita en arkitekt i Stockholm så kan du välja mellan något av arkitektkontoren nedan:

Thomas Eriksson Arkitekter (TEA) | Sturegatan 11, Stockholm. Telefon 08 5555 1800.
Arkitektkontor som kan erbjuda ett brett spektrum av tjänster inom arkitektur. Till TEA kan du vända dig om du vill ta fram en planritning till en privatvilla men även större projekt som mindre köpcentrum och industrifastigheter.

Ettelva Arkitekter | Pontonjärgatan 37, Stockholm. Telefon 08-785 05 60.
Arkitektbyrå som specialiserar sig på bostäder i Stockholmsområdet. Byrån kan delta i hela produktionskedjan från planritning och bygglovsansökan till övervakning av byggprocessen. Byrån åtar sig även uppdrag inom hotell- och köpcenterprojekt samt inredningsarkitektur av kontor.

Inredningsarkitekter i Stockholm:

Dahlberg Arkitektur | Skeppsbron 20, Stockholm. Telefon 0702- 64 14 88.
Hos Dahlberg Arkitektur erbjuds du ett gratis hembesök om du planerar att renovera om ditt kök, badrum eller göra en mindre utbyggnad. Väljer du att anlita Dahlberg Arkitektur kan de ge dig en unik planlösning för ditt nya kök eller badrum och dessutom verka som projektledare för bygget och övervaka att byggföretaget du anlitar bygger enligt de instruktioner/ritningar de fått.

COVET Arkitektur    | Birger Jarlsgatan 53, Stockholm. Telefon 08-533 37 800.
COVET Arkitektur kan hjälpa dig som vill specialdesigna din lägenhet eller villa i Stockholmsområdet. Inredningsarkitekterna hos COVET har i tidigare uppdrag hjälpt hus- och lägenhetsägare med allt från vanliga uppdrag som totalrenovering av kök och badrum till mer unika tjänster som att inreda privata mini-spa och bio-lounger i privatbostäder.